Siden jeg har blitt så ivrig på kraftkoking, er det vel også på sin plass å skrive litt om gelatin. Og da tenker jeg på gelatin som pulver. Det er altså mulig å bruke gelatin i sammenhenger hvor det ikke er naturlig å bruke kraft. Som for eksempel i diverse desserter, smoothie, hjemmelaget yoghurt og snop. Siden gelatin har så mange flotte egenskaper, tenker jeg som Ole Brum: Ja takk til begge deler. Når man har flere barn, som gjerne er kresne på ulike områder, er det et stor pluss å kunne nyte godt av gelatinets helbredende virkninger ikke bare i middagsretter. (Selv om man fint kan røre inn gelatin i varm mat de gangene det ikke er tilgang på kraft.)
Jeg har lest litt her og litt der om gelatin i det siste, men det var først da jeg gransket VOF sitt siste innlegg om kraftkoking, at jeg skjønte det var på tide å sette seg mer grundig inn i temaet. Og inkludere det i hverdagskosten. Så til dere som enda ikke er utlært, her er essensen av det jeg har funnet.
Ifølge wikipedia "er gelatin et protein som er utvunnet fra blant annet sener, knokler og hud fra dyr. Gelatin inneholder typisk 90% proteiner og 10% vann..... Byggesteinene i ulike proteiner er aminosyrer. Det finnes 10 såkalte essensielle aminosyrer som må tilføres gjennom mat eller tilskudd. Ni av disse finnes i gelatin."
Et lite klipp til: "På grunn av kugalskap (BSE) og dennes kobling til Creutzfeldt-Jakobs sykdom, har det til tider vært usikkerhet om bruk av råvarer fra storfe i gelatinproduksjon. Studier viser at kokingen bryter ned eventuelle smittestoffer. WHO og EU anser at det er trygt å konsumere gelatin."
Hva er så forskjell på kraft og gelatin? Jo kraft inneholder i tillegg til gelatin, viktige mineraler (kalsim, magnesium og kalium) og glykosaminglykaner. Kraft har altså høyere næringsverdi. Kraft kokt på skinn, leddbånd, sener og hinner inneholder spesielt mye gelatin. Det gjør kraft kokt på dyreføtter spesielt næringsrik. Gelatin - som når den nedkjøles - stivner til gele, kan renses eller bearbeides til pulver eller tynne flak. Dermed finnes plutselig mange flere bruksområder. Gelatin man får kjøpt stammer hovedsaklig fra hud. Fiske- og kjøttkraft er viktigste kilde til gelatin i kosten
Gelatin har tradisjonelt sett vært høyt verdsatt for sine helbredende egenskaper. Tidligere har leger brukt det som middel mot hud og leddplager, fordøyelsesplager, infeksjonssykdommer og hjertelidelser. Man brukte blant annet gelatin i behandling av cøliaki, matintoleranse og ved andre matvarereaksjoner. Til de minste ble gelatin anbefalt i morsmelkerstatninger. Det ga økt næringsverdi og fordøyelighet, og dermed redusert risiko for allergiske reaksjoner, kolikk og plager i luftveiene.
Gelatin kan heve toleransen for det vi ikke tåler så godt. Den hjelper oss med å fordøye vanskelige matemner som kjøtt, korn, belgfrukter og melkemat. Ellers leser jeg at en del skryter av økt muskelvekst etter å ha begynt å innta gelatin regelmessig. Det sier vi ikke neitakk til. Gelatin med sitt innhold av glycin, bidrar også med en viktig nevrotransmittor til hjernen. Som er vesentlig å tilføre ved ADD/ADHD, dysleksi, epilepsi osv. Les gjerne mer i kommentarfeltet her.
For deg som har lyst å inkludere gelatin i hverdagen, har jeg samlet oppskrifter fra forskjellige bloggere. Jeg er nemlig i startgropen når det gjelder å bruke gelatin selv, og har ikke alt for mange erfaringer å komme med. Skribenten i VOF anbefaler å kjøpe gelatin uten tilsetningsstoffer. Gelatinet til Tidsporten og Uno Vita har rykte på å ha mildest smak. Varianten fra iherb er mer markant. Butikkvarianten er også ok å kjøpe. Husk å løse opp gelatin i litt varmt vann før bruk. De aller ivrigste drikker gelatin oppløst i litt varm væske daglig.
Hjemmelagde seigmenn her og her.
Bringebærgele her. Skogsbærgele her
Hjemmelaget yoghurt med gelatin her
Gelatin i smoothie her
Bompisaft her
Oppskriftene over er hentet fra Wicked Mums-bloggere. Artikkelen jeg har brukt som referanse er "Kraft i bein&armer", VOF nr 6 2012. Bladet kan kjøpes på Narvesen og i helsekostbutikker.