Quantcast
Channel: gladerebarn
Viewing all articles
Browse latest Browse all 74

Høst med kraft i grytene

$
0
0

Sommeren er over, og lammesesongen er igang. Jeg var nylig hos slakter og fikk - etter å ha ventet et par dager - tak i kraftbein fra nyslaktede lam. Lam som har beitet på fjellet så og si hele sommeren er økologisk for meg. Så da er det bare å fylle opp kjelen sammen med litt økologisk storfe og skru på platen. Nam nam!

Kraft er noe av det mest næringsrike du kan servere deg selv og dine barn. Har du enda ikke begynt med denslags, så anbefales det på det sterkeste! Kraft er mat og medisin i ett. Enklere kan det vel ikke sies. Å koke kraft er ikke vanskelig. Og den kan smugles inn i hverdagsmaten så lett som bare det. Jeg begynner å bli ganske så god på å tilsette i supper, saus, pasta, quinoa og ris. Og å drikke det som buljong, evt tilsatt tørkede urter. Eldstemann påpeker at risen har blitt veldig god i det siste:-) Mange ganger ser jeg i ettertid at "jammen her kunne jeg jo ha tilsatt kraft". Da er det bare å lære og huske til neste mulighet byr seg. Når jeg koker quinoa, ris og pasta, bruker jeg gjerne halve væskemengde med vann, og halve med kraft. Ellers er selvfølgelig supper med ekte kraft knallgodt: rask fastfood med litt kyllingkjøtt, grønnsaker og poteter oppi som også barna liker. Jeg har stort sett alltid et glass med kraft klart i kjøleskapet. Så er det bare å bruke så ofte som overhodet mulig.

Og hva er det som er så spesielt med kraft? Jo kraft inneholder næringsstoffer som stimulerer fordøyelsen, virker avgiftende, styrker muskel og skjelettsystemet og forbygger sykdom. Kyllingkraft kalles for eksempel noen steder for jødisk penicillin, og regnes for å være et effektivt middel mot influensa. Kraft kan også hjelpe folk med allergi og matintoleranse i å tåle maten bedre. Kraft inneholder rikelig av de viktige mineralene kalsium, magnesium og kalium (jo lenger den trekker, jo  flere mineraler). Mange gode grunner til å lære seg kunsten altså.

Kraft er overlegent matemne når din baby skal starte med fast føde. Mos grønnsakene i kraft, så gjør du det  voksende barnet istand til å bygge et sterkt muskel og skjelettsystem. Tilsett gjerne eggeplomme og smør samtidig.  Gelatin, som det ofte er rikelig av i kraft, kan redusere risiko for allergiske reaksjoner, kolikk og plager i luftveiene. Før i tiden anbefalte man faktisk å tilsette morsmelkerstatninger med gelatin for å nyte godt av disse egenskapene.

Det er best å lage kraft rik på gelatin, som man spesielt finner mye av i dyreføtter og store knokler. Ellers er det en god ide å variere innholdet i kraftgryta. Jeg har tidligere skrevet generelt om kraft her.

Så over til min fremgangsmåte. Jeg varierer på å lage kyllingkraft (neste gang også med kyllingføtter fra Holte gård) og kraft fra lam / kalv. Økologiske dyr er å foretrekke - som selvsagt inkluderer vilt - og helt unge dyr som er ekstra rike på gelatin, og ikke har så mange miljøgifter akumulert.


Ha kraftbein oppi en stor kjele av rustfritt stål (aluminium siver ut i maten og kan bla.a bidra til alzheimer). Jeg bruker ca 4 kg til en 15 liters kjele.

Fyll på med kaldt vann som dekker beina.

Tilsett 1/2 - 1 dl eddik (dette trekker mineralene fra beina ut i kraften)

La stå 1 time i kaldt vann, evt over natten (så porene i beina åpner seg for mineralene)

Sett platen på fullt, følg med når det nærmer seg kokepunktet, og slå varmen ned på 1. Fjern skum som dannes på toppen.

Helst skal kraften trekke på 80-90 grader. Når jeg skrur platen på 1, og lar det putre uten lokk, holder kraften 80-90 grader ifølge mitt steketermometer de første timene.  Men etter en stund stiger gradene, så da bytter jeg ca annen hver time med platen på og av. Lurt å ha et steketermometer med andre ord! Du får det billig på bla.a Jernia! Det er et poeng å ikke bruke høy varme. Da får man flest mulig næringsstoffer bevart.

Kok kraft i 12-72 timer. Det gjør kraften rik på kalsium, magnesium og kalium - når du først er i gang. Hvis du ikke vil ha platen på om natten, kan du sette hele gryten i stekeovnen med lokk på. Da bevares varmen ganske så godt til neste morgen. Så er det bare å skru på platen igjen. Og nyte godt av alle mineralene. Spesielt nyttig hvis man ikke tåler melk!

Når kraften er ferdigkokt, setter jeg kjelen litt ut for å avkjøle seg noe. Så tar jeg ut kraftbeina, og siler gjennom en sil med kjøkkenhåndkle. Deretter opp i litersglass med halvveis påskrudde lokk og 4-5 cm avstand fra væske til lokket. Siden det blir 7 liter kraft, får jeg ikke kjølt ned i kjøleskapet. Jeg kjøler ned kraften på verandaen, og deretter i frysen med løse lokk på til væsken er fryst inn.

Man kan tilsette urter og grønnsaker for å få bedre smak på kraften Jeg velger å vente med dette til kraften skal brukes. For å få lettest mulig fremgangsmåte, og lengst mulig holdbarhet i kjøleskapet. Kraft holder seg opp mot en uke.

Min rutine på kraftkoking, er å legge kraftbeina i kaldt vann og eddik om kvelden før jeg legger meg. Så slår jeg på platen tidligst mulig neste morgen og lar stå minst 12 timer -  aller helst mer, og da i stekeovnen på natten. Ellers avslutter jeg på kvelden, avkjøler glassene ute om natten, og putter i frysen tidlig neste morgen.


Jeg drikker gjerne kraft som buljong til kvelds sammen med hjemmelaget kefir. I mange tilfeller holder det. Mye sunt fett, mye mineraler og rikelig med gelatin.

Er du enda ikke overbevist om kraftens overlegne egenskaper, anbefaler jeg dette blogginnlegget MED kommentarer! Da vil nok de fleste kapitulere:-)

Ønsker du å lese mer, har Mat og Helse et innlegg her. I siste utgave av VOF finner du også MYE flott inspirasjon på hele 13 sider - om kraft. Bladet kan kjøpes på Narvesen eller i Helsekostbutikker.

Bor du i Oslo, får du bla.a tak i økologiske kraftbein hos Jarle i ferskvaredisken til ICA på Sandakersenteret. Ring 22220040 for å bestille. Han er superhjelpsom, og kan skaffe det meste, også økologisk kjøtt og nitrittfri spekemat. Ellers blir Mathallen et eldorado når den åpner 2.oktober med egen slakter, og bla.a Husets som selger varer fra viltslakteri. Du kan også få kraftbein fra Trøgstad Gård, via "I kongens hage". Ring til Anita Bakke 99408824, og bestill på forhånd. Økologisk kyllingskrog/føtter/krås kan bestilles hos Ultra på Brynssenteret (bestille før mandag, få varer på torsdag) tlf 22757913. Andre butikker med Holtekylling er nok også behjelpelige. Ellers har slaktebutikken Strøm Larsen på Torshov kraftbein. De har bra utvalg, men ikke særlig med økologiske varer.

Min erfaring når det gjelder å få tak i kraftbein, er at det ordner seg etter hvert. I begynnelsen strever man gjerne veldig med å få tak i noe som helst, men etterhvert - så lenge man har øyne og ører åpne, lærer man hvordan få tak i. Jaktlag er f.eks også et sted å spørre. 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 74