Her er en av mine måter å smugle inn fett og proteiner i barnas mat på. De eldste vil ikke ha hjemmebakt brød, men synes rundstykker og pizzaboller er i orden. Jeg putter smør, egg og kraft inn i gjærdeigen. Jeg er stadig i tenkeboksen når det gjelder å gjøre barnas hverdagsmat mere næringsrik... et evig prosjekt ser det ut som. Målet mitt er igrunn å ikke spise så mye brød. I mellomtiden får disse duge. Helst med nyttig tilbehør til og på!
Oppskrift på rundstykker og pizzaboller:
1600-1700 g speltmel, gjerne halvparten siktet og halvparten fint sammalt
2 ss sukker
1 ss salt, helst uraffinert
4 egg
250 g smeltet meierismør, avkjølt
5 dl kaldt vann
4 dl vannkefir eller eplejuice
1/4 pk blå fersk gjær ( Evt 1/6 pk og sette deigen på varmt baderomsgulv over natten)
1/2 dl myse eller eddik, gjerne begge (bidrar med viktige oraniske syrer til gjærdeigen, kjøpe-eddik/eplecider-eddik fungerer fint!)
Smelt smør og avkjøl. Tilsett evt kraft mens smøret er varmt før avkjøling.
Bland ut gjæren i litt av det kalde vannet
Bland sammen det tørre, hold tilbake 300 gr av melet.
Bland sammen deretter resten av ingrediensene.
Tilsett resten av melet til deigen slipper bollen, evt litt mer, men ikke så deigen blir tørr. Speltmel skal eltes på lav hastighet til alt er godt blandet, kjør deretter i raskt tempo et halvt minutt.
Heves i minimum 8 timer.
Klin romtemperert meierismør eller mel utover benken. Lag rundstykker eller pizzaboller, og etterhev til passe størrelse.
Evt pensle rundstykkene med egg+ litt vann. Stekes på 225 grader 12-15 minutter. Evt lenger.
Hvis du vil ha kraft i deigen, tilsetter du dette i det smeltede smøret før det settes til avkjøling. La kraft erstatte noe av vannet, evt tilsett mer mel til passe konsistens. Brenneneslepulver/blader er også en ide å tilsette for å øke næringsinnholdet.
Pizzaboller: kjelve ut en rektangulær leiv, smør utover med tomatpure, ketchup eller hjemmelaget ketchup, strø på krydder, skinke, mais osv, rull sammen til en lang pølse, skjær opp i passe biter, og strø ost på toppen.
I forhold til å nedbryte gluten, fytinsyrer og enzymsperrer i deigen mest mulig, har jeg nå forstått at deigen bør heves på et varmt sted(eks varmekabel-gulv). Og minimum 8 timer. Deigen vil da bli mer klissete, og du må kanskje elte inn litt mel etter langtidsheving (arrowrot?) for å lettere trille ut rundstykker/kjevle til pizzaboller.
Oppskrift på langtidshevet boller finner du her, og langtidshevet brød her. Utgangspunktet for alle disse deigene er ganske like.